dijous, 24 d’abril del 2008

MINIACTIVITAT PAC2.2. MODELANT HISTÒRIES

Es pot aprendre a partir de l’experiència dels altres?


A partir del tema “Construcció d’una història que tingui per objectiu aconseguir aprenentatge significatiu amb l’ajuda de les TIC i que reuneixi les condicions per a ser inclosa en la base KITE”, hem tingut la possibilitat de compartir la nostra història amb els companys de l’aula, a través del debat de casos.

M'he adonat que els models d’històries o casos poden ser una excel·lent manera d’aprendre a partir de l’experiència dels altres.

Es tracta d’un treball molt interessant que ha permès fer participar a d’altres companys de la pròpia experiència i a l’inrevés, produint-se una interrelació activa, constructiva, col·laborativa, intencional, conversacional, contextualitzada i reflexiva.

Des del punt de vista psicopedagògic es tracta d’un aprenentatge significatiu que parteix dels interessos dels alumnes i que necessita de la seva acció i participació. Hem hagut d’establir relacions entre els nous continguts i els elements ja disponibles en l' estructura cognitiva.
A partir de l’experiència dels altres, he integrat aprenentatge significatiu, he construït coneixement. Aquest ha estat possible gràcies a les relacions que s’han establert entre els companys de l’aula, les històries que hem explicat, les intervencions del consultor... Tot plegat, m’ ha promogut l’activació, revisió i modificació del coneixement. En el transcurs d’aquests intercanvis, s’han actualitzat i s’han modificat les meves idees prèvies, les meves actituds, expectatives i motivacions davant l’ús de les noves tecnologies en situacions d’ensenyament i aprenentatge. A més he après diferents formes d’aconseguir aprenentatge significatiu amb l’ajuda de les TIC en les persones aprenents.



Per què el cas que he construït, il·lustra l’aprenentatge significatiu recolzat per les TIC?

Tema: El cas presentat il·lustra un aprenentatge significatiu recolzat per les TIC.

Premissa: L’estructura cognitiva de l’alumne i la manera de presentar i d’organitzar el contingut de l’ensenyament, a través d’aquesta activitat, recolzada per les TIC, permeten afavorir l’aprenentatge significatiu.

En aquesta recerca, a partir del tema central: “Estudi dels arbres del centre”, utilitzant l’estratègia guiada Web Quest, es desenvolupen unes activitats que permeten despertar les diferents intel·ligències o habilitats dels alumnes.

Des de l’inici de la tasca, els nois i noies senten la disposició favorable i la inquietud per saber. Davant les dificultats, que van trobant, tenen la necessitat d’actuar i d’interessar-se. Mitjançant l’actuació poden arribar a trobar la solució als seus dubtes, partint sempre del que ja saben.

Amb el suport de les TIC, el treball personal, el treball en equip, l’observació i l’ajuda de la mestra es produeix una reestructuració i reorganització dels models conceptuals existents produint-se una reconciliació entre les experiències prèvies i els nous models gràcies a vàries vies: lectura reflexiva, debat grupal, intercanvi d’idees entre altres estudiants, treball de camp, fotografies, cerca d’informació als buscadors, traspàs de dades a l’ordinador, creació presentació Power Point... Tot plegat, permet desenvolupar habilitats de comprensió i expressió, resoldre problemes, utilitzant el pensament crític o la creativitat (explorant, indagant, descobrint, comprovant, interactuant), construint més interpretacions i representacions significatives del tema tractat

Paral·lelament que els alumnes identifiquen el “problema” i van seguint el procés de recerca de solucions, van arribant a conclusions i van experimentant canvis respecte al que ja sabien. Es produeix, per tant una interacció entre la informació inicial i la nova informació. En definitiva potencien el seu aprenentatge i van construint coneixement, el qual plasmaran en la presentació Power Point. A través de la presentació correcta de la informació, els alumnes poden construir significats precisos i estables, que poden ser retinguts com cossos organitzats del coneixement.

Contràriament, al treball memorístic o repetitiu, on el material està mancat de significat i s’emmagatzema de forma aïllada en l’estructura cognitiva, podem dir que la metodologia seguida en aquest cas, facilita l’aprenentatge significatiu, ja que implica l’assimilació de nous conceptes a partir de la relació amb els coneixements que l’alumne ja té, produint-se una transformació tant en el contingut que s’assimila com en el que ja sabia l’estudiant. El coneixement adquirit d’aquesta manera es retè durant més temps, fa augmentar la capacitat d’aprendre més fàcilment altres continguts relacionats i facilita el “reaprenentatge” de la informació original, una vegada oblidada. L’alumne recupera i mobilitza els seus coneixements previs per donar significat a la nova informació.