Mostro, a continuació, els tres missatges que he enviat al debat de Noves Tecnologies i la síntesi.
Tema: fractura digital
Data: 12/03/08 22:05
Premissa: Les tecnologies de la informació poden propiciar un distanciament de les persones que pels seus recursos econòmics, personals o per la zona on viuen, no poden tenir accés a aquestes noves eines.
Al 2005, Internet World Stats indicava que dels 985 milions d’internautes connectats, el 70% viu en els països industrialitzats, on resideix el 15% de la població mundial. Mentre que Europa i Estats Units sumen 500 milions d’usuaris, en tot el continent africà no hi ha més que 4 milions, i aquestes diferències es manifesten igualment entre homes i dones, ciutats o zones rurals, edats, estatus socials, paral·lelament als problemes existents d’accés a la sanitat, a l’educació, la mortalitat infantil, la fam, la pobresa...L’augment d’informació, a través de la utilització de les xarxes, propicia el distanciament en el coneixement i l’aparició de bretxes socioculturals ja que els segments de població més instruïts, o amb un estatus socioeconòmic més alt, tendeixen a seleccionar i a processar l’esmentada informació d’una manera més àgil i ordenada que aquells que pels seus recursos, o situacions, no poden tenir accés a aquestes noves eines. Caldria tenir en compte que les tecnologies de la informació poden ser una eina molt important en contribuir a resoldre alguns dels problemes actuals de les regions més pobres del món. No s'aconseguirà una societat de la informació global i sostenible, si tots els ciutadans no tenen iguals oportunitats d'accés a les eines TIC i als recursos de la informació, o si es mantenen les barreres culturals, de gènere, físiques, econòmiques i educacionals.
Conxita Carrera Bergua Estudiant de Psicopedagogia ccarrerab@uoc.edublogpersonalconxitacarrera.blogspot.com
-----------------------------------------------------------------------------------------
Tema: RE: fractura digital
Data: 15/03/08 01:02
Nova tesi: Segons el seu ús, les noves tecnologies poden propiciar, en els segments de població menys instruïts o amb estatus socioeconòmic més baix, la fractura digital o facilitar el seu desenvolupament social.
Premissa: S’observa que les noves tecnologies ajuden a agreujar la distància sociocultural, entre els que connecten i els que no poden fer-ho i al mateix temps constitueixen eines importants que possibiliten un apropament dels mateixos sectors socials, si el seu ús és ètic i humanitari.
Estem d’acord la Míriam i jo a l’afirmar que és indubtable que l’evolució tecnològica és part fonamental del desenvolupament general de la humanitat i que el problema resideix en la manca d’oportunitats d’accés d’un gran sector de la població, creant-se grans diferències culturals, econòmiques i socials.
Vull afegir que al mateix temps que poden ser motiu de desigualtat social, les noves tecnologies poden obrir noves expectatives, dins l’àmbit humanitari, en aquests llocs, tal com ho demostren els diversos projectes que s’estan portant a terme: teleassistència, telemedicina, campanyes de sensibilització, captació de fons, redistribució, etc.
La forma de donar una possible solució a la fractura digital consisteix en reivindicar l’aplicació humanitària de la tecnologia. Cal que els poders públics i la societat, en general, facin un esforç integrador i col·lectiu, dins dels sectors socials, per a aprofitar i fer arribar a tothom les seves oportunitats.
Malgrat que les tecnologies de la informació poden propiciar un distanciament de les persones, que degut als seus recursos econòmics, personals o per la zona on viuen, no tenen accés a aquestes noves eines, amb una utilització on imperi la conducta ètica, serveixen per impulsar iniciatives de solidaritat i accés als drets humans, obrint noves expectatives d’apropament dels diferents sectors de població.
Conxita Carrera Bergua Estudiant de Psicopedagogia ccarrerab@uoc.edu
blogpersonalconxitacarrera.blogspot.com
----------------------------------------------------------------------------------------------
Tema: RE: Fil Informàtica a l´Educació Infantil
Data: 16/03/08 23:48
Debat CTS Noves tec. inf. i com. edu. aula 2
Crec que tots els que hem participat en el Fil Informàtica a l'Educació Infantil coincidim en dir que:
Tenir un ordinador a l’aula no ens converteix en bons educadors ni en alumnes avantajats, fer-ho servir per a promoure l’aprenentatge, sí.
Els mitjans han de ser tractats com el que són, recursos i eines. I l’ordinador és un mitjà més, especialment en Educació Infantil, on l’alumne no domina encara la lecto-escriptura, i la imatge, el so i els programes interactius que ofereixen els materials multimedia, poden arribar a ser un suport molt important en el seu desenvolupament.
La importància de l’ús de les noves tecnologies en Educació Infantil, i en qualsevol etapa educativa, depèn de com les fem servir.
blogpersonalconxitacarrera.blogspot.com
Conxita Carrera Bergua Estudiant de Psicopedagogia ccarrerab@uoc.edu
-----------------------------------------------------------------------------------------
Tema: Síntesi del debat_ Conxita Carrera_Aula2
Data: 19/03/08 18:46
SÍNTESI DEL DEBAT (Conxita Carrera_Aula 2)
Valoro de forma molt positiva aquest debat, tant pel que respecta a la seva organització, la diversitat dels temes a tractar, el procediment d’argumentació que havíem de seguir i les exposicions de tots els companys, les quals m’han fet considerar molts aspectes.
a) En una o poques frases: una nova idea que he adaptat a la meva manera de veure el món educatiu.
Les escoles, com altres institucions, estan reinventat-se al voltant de les oportunitats obertes per les noves tecnologies. L’educació ha de replantejar els seus objectius, metes, pedagogies i didàctiques.
Margarita Merlos, el dia 16 de març al fil sobre "la transversalitat de les TIC", ho exposava de forma molt clara: “Optar per una nova manera de comunicar-nos en la qual tinguem en compte l’ús i funcionalitat de les TIC, des de tots els àmbits i àrees educatives, és possible, és necessari, però cal ser conscients del canvi de paradigma que suposa la seva introducció a nivell d’ús i comunicació”.
b) Valora la teva participació en funció dels criteris d’avaluació.
He participat en el debat seguint les pautes marcades des de la consultoria, tant pel que fa a la forma com a la quantitat d’intervencions. He intentat fer exposicions clares i entenedores.
He seguit les participacions al debat de la resta dels companys i he procurat que les meves argumentacions tinguessin un grau d’interacció i coherència respecte a les ja exposades.
Abans de participar al debat, m’he documentat, cercant informació en els materials proposats pel consultor.
c) Trieu un o dos companys que destacaríeu per la seva bona participació.
El proverbi xinès que Ruth Ortin va escriure al seu missatge del dia 13 de març, al fil "Aprendre fent":
“Dime algo y lo olvidaré, enseñame algo y lo recordaré, hazme partícipe de algo y entonces, aprenderé”, vaig posar-ho en format ben gran, perquè tothom el pogués veure bé, a la sala de professors de l’institut, on treballo. En aquests dies hem parlat molt del seu significat i de com aconseguir-ho....
S’ha parlat al debat de que aprendre ha de ser divertit i creatiu i que els professors hem de deixar de ser purs transmissors de coneixements. Em va agradar, particularment, el darrer paràgraf del missatge de Teresa Pietx, “Fil sobre el rol i l’essència del professor”, del dia 16 de març, on indica que ha d’haver-hi una transferència progressiva del control d’aprenentatge als alumnes, sabent que la finalitat última de qualsevol mestre és tornar-se innecessari. Completament d’acord. Cal anar-ho recordant i tenir-ho sempre en compte!
Conxita Carrerablogpersonalconxitacarrera.blogspot.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada