diumenge, 30 de març del 2008

Reportatge foto-blog de l'evolució del mapa conceptual


1

2





3



4




Com si d'un reportatge fotogràfic es tractès, poso un al costat de l'altre, els quatre mapes que he anat elaborant, en els diferents treballs de l'assignatura de Noves Tecnologies d'informació i comunicació en educació. Penso que en ells ha hagut molt d'esforç personal, molta concentració per entrendre i analitzar tota la informació rebuda dels companys i de les diferents lectures, que provenien de diferents fonts, molta organització i moltes hores dedicades en la seva elaboració (moltíssimes!!!). Sóc conscient que, en el temps que porto fent aquesta assignatura, estic sobmergida en un aprenentatge significatiu i que estic experimentant un veritable procés d'elaboració, de construcció i de canvi conceptual, promogut per molts factors.
Arriba el moment de fer aquesta reflexió sobre els canvis que han hagut. els quals fan referència a les noves habilitats i les noves formes de pensar que estem assolint.
Conxita

dijous, 27 de març del 2008

miniactivitat 1.3 _ mapa conceptual2


MINIACTIVITAT 1.3 _ mapa conceptual 2


CONCLUSIONS MINIACTIVITAT 1.3


A través d’aquest treball, dels diferents materials utilitzats i del debat he conegut l’enfocament “Ciència, Tecnologia i Societat”. Al mateix temps he rebut informació del paper que les tecnologies juguen en la Societat del Coneixement i he revisat els diferents “mites científics-tecnològics” que s’han formulat respecte al paper i significat que juguen les tecnologies.

He realitzat una revisió de l’evolució històrica de la Tecnologia Educativa, des dels seus moments inicials, passant per la influència de la psicologia conductista i de l’enfocament sistemàtic fins arribar al camp del disseny i la utilització de les TICs. També he pogut informar-me de quines són les fonts de la TE: la didàctica i el currículum de la teoria de la comunicació, la psicologia i les tecnologies de la informació.

En el món actual, la ciència i la tecnologia tenen conseqüències socials tangibles i immediates, sostenen tots els aspecte de la nostra societat, incideixen a diari en les nostre vides i conformen el nostre futur (internet, la biotecnologia, la tecnologia militar, ...). Ha estat molt interessant reflexionar sobre com s’enllacen amb els altres agents socials, com varien a través dels processos socials i com, en definitiva, la societat també canvia. És importat que tots els que creen, usen, consumeixen els productes de la moderna ciència i tecnologia i hi conviuen entenguin com operen aquestes forces.

Al debat, s’han tractat les possibilitats educatives que actualment concedim a les noves tecnologies de la informació i comunicació. Cal que reflexionem sobre l’ús d’aquestes i del que hem de fer perquè siguin elements i recursos potencials de l’aprenentatge. És evident que han d’haver-hi una sèrie de transformacions en diferents elements de l’acte instruccional, amb el suport de les noves tecnologies, i el que no podem fer és seguir fent les mateixes coses, amb les mateixes referències d’anys anteriors, quan aquestes no existien o eren diferents de les actuals.

Hem de partir de la idea que els mitjans són simplement uns instruments curriculars i que els possibles efectes que tinguin sobre l’aprenentatge no dependran de les seves característiques tècniques i estètiques, sinó de les relacions que s’arribin a establir entre ells i la resta de variables curriculars, i de les estratègies que el professor/a apliqui amb els mateixos. Cal analitzar, per tant, el paper que juguen les TICs i les dificultats fonamentals que els educadors tenen per la seva utilització i plantejar diferents estratègies per solucionar-les.



divendres, 21 de març del 2008

debat CTS

Mostro, a continuació, els tres missatges que he enviat al debat de Noves Tecnologies i la síntesi.

Tema: fractura digital
Data: 12/03/08 22:05
Premissa: Les tecnologies de la informació poden propiciar un distanciament de les persones que pels seus recursos econòmics, personals o per la zona on viuen, no poden tenir accés a aquestes noves eines.

Al 2005, Internet World Stats indicava que dels 985 milions d’internautes connectats, el 70% viu en els països industrialitzats, on resideix el 15% de la població mundial. Mentre que Europa i Estats Units sumen 500 milions d’usuaris, en tot el continent africà no hi ha més que 4 milions, i aquestes diferències es manifesten igualment entre homes i dones, ciutats o zones rurals, edats, estatus socials, paral·lelament als problemes existents d’accés a la sanitat, a l’educació, la mortalitat infantil, la fam, la pobresa...L’augment d’informació, a través de la utilització de les xarxes, propicia el distanciament en el coneixement i l’aparició de bretxes socioculturals ja que els segments de població més instruïts, o amb un estatus socioeconòmic més alt, tendeixen a seleccionar i a processar l’esmentada informació d’una manera més àgil i ordenada que aquells que pels seus recursos, o situacions, no poden tenir accés a aquestes noves eines. Caldria tenir en compte que les tecnologies de la informació poden ser una eina molt important en contribuir a resoldre alguns dels problemes actuals de les regions més pobres del món. No s'aconseguirà una societat de la informació global i sostenible, si tots els ciutadans no tenen iguals oportunitats d'accés a les eines TIC i als recursos de la informació, o si es mantenen les barreres culturals, de gènere, físiques, econòmiques i educacionals.

Conxita Carrera Bergua Estudiant de Psicopedagogia ccarrerab@uoc.edublogpersonalconxitacarrera.blogspot.com


-----------------------------------------------------------------------------------------

Tema: RE: fractura digital
Data: 15/03/08 01:02
Nova tesi: Segons el seu ús, les noves tecnologies poden propiciar, en els segments de població menys instruïts o amb estatus socioeconòmic més baix, la fractura digital o facilitar el seu desenvolupament social.

Premissa: S’observa que les noves tecnologies ajuden a agreujar la distància sociocultural, entre els que connecten i els que no poden fer-ho i al mateix temps constitueixen eines importants que possibiliten un apropament dels mateixos sectors socials, si el seu ús és ètic i humanitari.

Estem d’acord la Míriam i jo a l’afirmar que és indubtable que l’evolució tecnològica és part fonamental del desenvolupament general de la humanitat i que el problema resideix en la manca d’oportunitats d’accés d’un gran sector de la població, creant-se grans diferències culturals, econòmiques i socials.

Vull afegir que al mateix temps que poden ser motiu de desigualtat social, les noves tecnologies poden obrir noves expectatives, dins l’àmbit humanitari, en aquests llocs, tal com ho demostren els diversos projectes que s’estan portant a terme: teleassistència, telemedicina, campanyes de sensibilització, captació de fons, redistribució, etc.

La forma de donar una possible solució a la fractura digital consisteix en reivindicar l’aplicació humanitària de la tecnologia. Cal que els poders públics i la societat, en general, facin un esforç integrador i col·lectiu, dins dels sectors socials, per a aprofitar i fer arribar a tothom les seves oportunitats.

Malgrat que les tecnologies de la informació poden propiciar un distanciament de les persones, que degut als seus recursos econòmics, personals o per la zona on viuen, no tenen accés a aquestes noves eines, amb una utilització on imperi la conducta ètica, serveixen per impulsar iniciatives de solidaritat i accés als drets humans, obrint noves expectatives d’apropament dels diferents sectors de població.
Conxita Carrera Bergua Estudiant de Psicopedagogia ccarrerab@uoc.edu
blogpersonalconxitacarrera.blogspot.com

----------------------------------------------------------------------------------------------

Tema: RE: Fil Informàtica a l´Educació Infantil
Data: 16/03/08 23:48
Debat CTS Noves tec. inf. i com. edu. aula 2

Crec que tots els que hem participat en el Fil Informàtica a l'Educació Infantil coincidim en dir que:
Tenir un ordinador a l’aula no ens converteix en bons educadors ni en alumnes avantajats, fer-ho servir per a promoure l’aprenentatge, sí.

Els mitjans han de ser tractats com el que són, recursos i eines. I l’ordinador és un mitjà més, especialment en Educació Infantil, on l’alumne no domina encara la lecto-escriptura, i la imatge, el so i els programes interactius que ofereixen els materials multimedia, poden arribar a ser un suport molt important en el seu desenvolupament.

La importància de l’ús de les noves tecnologies en Educació Infantil, i en qualsevol etapa educativa, depèn de com les fem servir.
blogpersonalconxitacarrera.blogspot.com
Conxita Carrera Bergua Estudiant de Psicopedagogia ccarrerab@uoc.edu

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tema: Síntesi del debat_ Conxita Carrera_Aula2
Data: 19/03/08 18:46

SÍNTESI DEL DEBAT (Conxita Carrera_Aula 2)
Valoro de forma molt positiva aquest debat, tant pel que respecta a la seva organització, la diversitat dels temes a tractar, el procediment d’argumentació que havíem de seguir i les exposicions de tots els companys, les quals m’han fet considerar molts aspectes.

a) En una o poques frases: una nova idea que he adaptat a la meva manera de veure el món educatiu.
Les escoles, com altres institucions, estan reinventat-se al voltant de les oportunitats obertes per les noves tecnologies. L’educació ha de replantejar els seus objectius, metes, pedagogies i didàctiques.
Margarita Merlos, el dia 16 de març al fil sobre "la transversalitat de les TIC", ho exposava de forma molt clara: “Optar per una nova manera de comunicar-nos en la qual tinguem en compte l’ús i funcionalitat de les TIC, des de tots els àmbits i àrees educatives, és possible, és necessari, però cal ser conscients del canvi de paradigma que suposa la seva introducció a nivell d’ús i comunicació”.

b) Valora la teva participació en funció dels criteris d’avaluació.
He participat en el debat seguint les pautes marcades des de la consultoria, tant pel que fa a la forma com a la quantitat d’intervencions. He intentat fer exposicions clares i entenedores.
He seguit les participacions al debat de la resta dels companys i he procurat que les meves argumentacions tinguessin un grau d’interacció i coherència respecte a les ja exposades.
Abans de participar al debat, m’he documentat, cercant informació en els materials proposats pel consultor.

c) Trieu un o dos companys que destacaríeu per la seva bona participació.
El proverbi xinès que Ruth Ortin va escriure al seu missatge del dia 13 de març, al fil "Aprendre fent":
“Dime algo y lo olvidaré, enseñame algo y lo recordaré, hazme partícipe de algo y entonces, aprenderé”, vaig posar-ho en format ben gran, perquè tothom el pogués veure bé, a la sala de professors de l’institut, on treballo. En aquests dies hem parlat molt del seu significat i de com aconseguir-ho....
S’ha parlat al debat de que aprendre ha de ser divertit i creatiu i que els professors hem de deixar de ser purs transmissors de coneixements. Em va agradar, particularment, el darrer paràgraf del missatge de Teresa Pietx, “Fil sobre el rol i l’essència del professor”, del dia 16 de març, on indica que ha d’haver-hi una transferència progressiva del control d’aprenentatge als alumnes, sabent que la finalitat última de qualsevol mestre és tornar-se innecessari. Completament d’acord. Cal anar-ho recordant i tenir-ho sempre en compte!
Conxita Carrerablogpersonalconxitacarrera.blogspot.com

diumenge, 16 de març del 2008

mapa conceptual, debat


Avui us vull presentar el primer mapa conceptual que he elaborat, amb ajuda del cmap. Al final, ho he aconseguit!!. He intentat reflectir les aportacions del debat i les idees que provenen dels materials llegits. Havia de ser argumentatiu, seguint l'esquema de Toulmin.


dimarts, 4 de març del 2008

ara us envio la prengunta 9 de la pràctica d'avaluació inicial

Aquesta pregunta demanava inserir un mapa conceptual sobre la relació Ciència, Tecnologia, Societat i Educació que, prèviament, havia de realitzar-se a llapis i paper escanejat.

He intentant que la imatge es veiés més bé, però no hi ha hagut manera.

Conxita

avaluació inicial


Estic realitzant el meu sisè semestre a la UOC, del segon cicle de Psicopedagogia. M'he matriculat a tres assignatures, sent una d'elles "Noves tecnologies de la informació i la comunicació a l'educació (NTICEDU). Us presento, a continuació, tres de les preguntes que vaig fer a la pràctica d'avaluació inicial d'aquesta assignatura, a veure que us semblen.
pregunta 8
Situa't de 0 a 10 (0 gens d'acord, 10 molt d'acord)
-TE2) L'objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents ...5 >>4

-TC1) Els professionals de l'educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement...10 = 10

- CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors...10 = 10

-DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social...8 >>6

-CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d'aprenentatge...10 = 10

-DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds...4 >>3

-DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal...4 >>2

-TE1) La Tecnologia Educativa ha d'assegurar un bon domini de les TIC...8>>4

-DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim...9 = 9

-TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes...10 = 10

pregunta 10
Comenta el teu grau de comprimís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal?. Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

He estat molts anys donant classes de ciències naturals i he procurat sempre fer un treball a l’aula que serveixi per a desenvolupar actituds cíviques i compromisos ètics, a més d’ un esperit crític i de responsabilitat per intervenir en decisions que, relacionades amb la ciència, afecten el futur de la societat . Per tant, estic molt d’acord amb tot el que he reflectit en el mapa conceptual de la pregunta anterior. Fa molts anys que penso d’aquesta manera i no crec que els meus esquemes, malgrat la pràctica i l’experiència, puguin canviar en un futur.

Insistiria en la necessitat de contextualitzar els continguts científics i disminuir la càrrega conceptual acadèmica per assolir una aproximació a la comprensió dels procediments que s’usen en la ciència i realitzar un treball de desenvolupament d’actituds i cíviques i compromisos ètics.




















benvinguda

Hola companys!
Començo aquest blog personal, desitjant-vos un bon domini de les habilitats per estudiar en un entorn virtual i de les eines bàsiques de cerca i de treball, així com un bon seguiment com a futurs "psicopedagogs", en el món de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
Seguim en contacte. Si mai us cal res, ja sabeu on em trobareu.
Salutacions.

Conxita